miercuri, 19 ianuarie 2011

Sony Ericsson Vivaz

Special pentru fanii YouTube: Sony Ericsson Vivaz înregistrează video la calitate HD şi trimite materialele filmate direct pe net. Câteva detalii despre modelul Symbian în testul connect.
Vivaz a fost gândit să trăiască vreme îndelungată – cel puţin asta reiese dacă traducem numele său spaniol. Atunci când se referă la viaţă îndelungată, Sony Ericsson se gândeşte în special la camera video integrată în aparat, cameră care înregistrează video la 1.280 x 720 pixeli. Astfel, Vivaz realizează materiale la calitate HD, care mai târziu pot fi urmărite pe un monitor PC la dimensiuni de patru ori mai mari comparativ cu valoarea standard de 640 x 480 pixeli pentru un mobil sau smartphone.

Zvelt, cu unduiri atrăgătoare

Dacă modelele cybershot anterioare erau gândite pentru a oferi o dotare cât mai cuprinzătoare, la o grosime de numai 13 mm, Vivaz are aspectul unui fotomodel. Uşoara proeminenţă a feţei posterioare a carcasei, la fel ca şi la capătul superior şi inferior al telefonului imprimă modelului eleganţă, iar marginile colorate în albastru strălucire. Partea frontală este dominată de un touchscreen de 3,2 inchi la o rezoluţie de 360 x 640 pixeli şi care este capabil să redea la înaltă rezoluţie filme, fotografii dar şi pagini web. Displayul reacţionează la cea mai fină atingere şi poate fi operat şi prin intermediul unui touch pen. Deşi ecranul nu este compatibil cu funcţia multi-touch, el reacţionează extrem de rapid. Stratul acoperitor al displayului este alcătuit din sticlă rezistentă la zgârieturi, ce se descurcă bine chiar şi atunci când este apăsat cu putere.
Vivaz arată bine, intră uşor în buzunarul de la pantaloni şi este bine finisat. Dar ţinând cont de preţul de 400 de euro materialele şi calitatea finisării ar fi putut fi chiar mai elegante. Capacul acumulatorului începe să aibă un pic de joc după folosire mai îndelungată şi scârţâie sub presiune; de asemenea, tastele pentru telefonie şi meniu din partea frontală au şi ele un pic de joc.


Specializat pe video
 
Faptul că Vivaz are o siluetă atât de zveltă este datorat cu siguranţă şi deciziei Sony Ericsson de a limita dotarea camerei, spre deosebire de modelele de top din seria cybershot. Comparativ cu specialistul foto C905, Vivaz este lipsit de bliţ Xenon, în plus camera nu are capac protector. De asemenea, lipseşte funcţia standard Sony Ericsson BestPic – o succesiune rapidă de fotografii cu rezultate foarte bune în cazul instantaneelor. Rezoluţia foto se ridică la 8 megapixeli, iar în condiţii de lumină bună camera realizează fotografii de mare rezoluţie, frumos colorate. Setările cele mai importante pot fi realizate direct în vizor – de exemplu dacă vor fi realizate fotografii portret, peisaj sau în modul de noapte, felul în care trebuie să lucreze autofocalizarea, reglarea luminozităţii sau modul panoramă. În modul macro te poţi apropia la cca. 6 cm de subiectul luat în vizor – în acest caz poţi dezactiva autofocalizarea. Dar în cazul în care cauţi o modalitate simplă de fotografiere poţi activa modul automatic care preia apoi toate setările. LED-ul mic, dar puternic nu poate înlocui un bliţ veritabil şi de aceea fotografiile imprimă rapid zgomot de imagine, chiar şi în condiţii relativ bune de lumină.
Punctul forte al lui Vivaz este funcţia video. Pentru a activa direct camcorderul există o a doua tastă cameră, iar Vivaz este gata de acţiune în cca. 2 secunde. Chiar şi la rezoluţie maximă camera înregistrează 24 imagini pe secundă, ceea ce are drept rezultat imagini lipsite de trepidaţii. În plus, camera se ajustează rapid în funcţie de condiţiile schimbătoare de lumină, iar autofocalizarea lucrează fluent. Sunetul este foarte bun, iar datorită tastei pauză pot fi realizate decupaje chiar în timpul înregistrării. Dar şi în acest caz, dacă lumina este numai de nivel mediu, înregistrările vor avea zgomot de imagine. Rezoluţia video înaltă generează o cantitate mare de date – fiecare secundă de filmare ocupă cca. 1 MB din memorie. De aceea dacă vrei să-ţi publici materialele video în internet, de exemplu pe YouTube, ar trebui să te gândeşti bine dacă nu cumva ar fi mai bine la rezoluţie VGA (640 x 480 pixeli).

Echipat pentru cantităţi mari de date

Vivaz este însă bine echipat pentru a stoca cantităţi mari de date. Modelul se conectează la internet prin WLAN sau reţeaua de telefonie mobilă prin HSPA (max. 7,2 Mbps la recepţia datelor, 2 Mbps la transfer). Pachetul telefonului include şi un card de memorie de 8 GB în formatul MicroSD. Mufa proprietară căşti nu mai există în cazul acestui model; în partea laterală stângă sus se află un jack de 3,5 mm, iar pentru cablul de date există dedesubt o conexiune micro-USB. Dotarea include un radio FM şi music playerul folosit de obicei la modelele Sony Ericsson. Tunerul GPS integrat alocă fotografiilor şi filmelor datele de localizare pentru locaţiile unde au fost realizate. În plus, aparatul are preinstalat şi software-ul de navigaţie Wisepilot în versiunea de test.

Facebook, Twitter, Word

Funcţiile de comunicare sunt reprezentate de căsuţe e-mail, SMS şi MMS, dar şi aplicaţia YouTube, client Facebook şi Twitter. Fotografiile şi filmele pot fi publicate direct din aplicaţia cameră sau din galeria foto, ce poate fi frunzărită rapid prin uşoare atingeri. Vivaz lucrează cu platforma S60, ceea ce înseamnă că este compatibil cu multitasking, dar nu este la fel de elegant şi de simplu de operat ca şi un iPhone sau model Android. La testare s-a întâmplat rareori să avem de-a face cu blocare de software; în general Vivaz funcţionează stabil şi fluent, asta şi datorită procesorului de 720 MHz.
Platforma S60 asigură o dotare de bază cuprinzătoare. De aceea Vivaz oferă chiar şi funcţii business. De aceea, documentele Office pot fi deschise cu QuickOffice; dacă vrei să prelucrezi date Word, Excel sau PowerPoint ai nevoie de o versiune completă în dotare, care costă cca. 14 euro. Clientul pentru Exchange server este preinstalat.

De obicei recepţie GSM

În laborator Vivaz a obţinut rezultate bune. Calitatea vocii în timpul convorbirilor telefonice este bună, dar puterea de emisie ar putea fi ceva mai bună – iar asta atât în reţeaua GSM, cât şi în UMTS. La testare telefonul a fost tot timpul pe recepţie, dar de obicei Vivaz se conectează la reţeaua GSM şi nu are deloc contact cu UMTS. Autonomia este bună: telefonul rezistă cca. şase ore înainte de a fi necesară prezenţa unei prize de curent, iar în standby modelul obţine valori de două sau trei zile.


Prima alegere pentru fanii filmului
În ciuda micilor probleme Vivaz convinge în rolul său de cameră video care înregistrează filme la rezoluţie mare. De aceea dacă eşti un fan al filmului Vivaz ar trebui să-ţi atragă atenţia căci este unul dintre cele mai bune video smartphone-uri ale momentului.

Surse:

2 comentarii:

  1. Buna. Am si eu o intrebare. Cum pot transfera muzica de pe calculator pe acest telefon? mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai e destul de simplu.Aveți două opțiuni:

    1.să scoateți cardul de 8 GB inclus și să-l introduceți în stick-ul din pachet,pe acesta din urmă conectându-l la calculator și intrând în fișierul „Sound files”

    sau

    2.să vă conectați la calculator/laptop cu ajutorul cablului USB pe care îl aveți în pachet.
    (telefonul are mufa în partea stânga și are o chestie care se scoate ușor,acea chestie protejează pini,nu o scoateți de tot)
    Odată conectat , pe ecranul telefonului o să vă apară 4 opțiuni, dați pe „Mass Storage” și o să vi se deschidă fișierul cu tot ce aveți pe cardul de memorie.
    Acolo trebuie să găsiți un folder cu denumirea „Sound files” în care vă puteți pune melodiile.
    Sper că v-am fost de ajutor.

    RăspundețiȘtergere