sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Cluj-Napoca

Înconjurat de 7 dealuri,orașul Cluj-Napoca este inima culturală și economică a Transilvaniei.Centrul lui istoric este suficient de mic pentru a fi parcurs într-o oră,dar concentrează atâtea minunății,încât vei dori să zăbovești câteva zile.
  

Primii coloniști sași i-au dat Clujului numele latin de Castrum Clus(Castrul Închis).Acesta era o referire directă la poziția lui adăpostită și inaccesibilă.

Deși se modernizează rapid,Clujul încă emană un aer de măreție liniștită;acest lucru se datorează unei varietăți de clădiri de epocă,întrucât orașul a avut norocul să scape de sistematizare sub comuniști.În centru,case medievale cu ziduri masive și curți largi stau alături de clădiri maghiare și habsburgice.Locurile care merită să fie văzute în mod special se află în perimetrul format de Piața Avram Iancu și Piața Ștefan cel Mare la est,Strada Petru Maior la vest,râul Someș la nord și Strada Avram Iancu la sud.
Clădirile austro-ungare ale Clujului se grupează în jurul Pieței Unirii,principala piață a orașului și totodată un bun reper pentru turistul aflat aici pentru prima dată.Una dintre cele mai frumoase clădiri este Hotelul Continental (Strada Napoca nr.1) în stil neobaroc,așezat între două străzi care se întâlnesc în colțul de sud-vest al pieței.
 Loc de întâlnire preferat al nobilimii maghiare între cele două războaie mondiale,hotelul păstrează decorul din acea epocă.

  Chiar este Continental
Hotelul Continental și-a dobândit nemurirea  prin intermediul cărții din 1986 a lui Patrick Fermor, , „Între păduri și ape”.Deosebit de antrenantă,aceasta descrie călătoria pe care autorul a făcut-o pe jos,de la Hook(Olanda) până la Constantinopol(Turcia),la mijlocul anilor 1920.În Transilvania a petrecut multe zile fericite,câteva dintre ele în compania unei tinere și frumoase unguroaice.
Împreună cu alt prieten,a vizitat Hotelul New York(Continentalul de astăzi) remarcând „somptuosul decor neoroman” de care el și tovarășul lui s-a bucurat „cu reținere și încântare ca niște copii neascultători” ,în timp   ce sorbeau cocktail-uri inventate de „un drac de barman”.


În piață se înalță măreața Biserică Sf. Mihail în stil gotic și des fotografiata statuie a lui Matei Corvin pe calul său de luptă .Corvin a fost unul dintre marii
regi renascentiști ai Ungariei și s-a născut la Cluj,în 1443.Locul nașterii sale,pe Strada Matei Corvin nr.4,găzduiește astăzi o școală de artă(Casa Bocskay).
 
Clădirea a fost declarată monument istoric.
Clujul a fost locul preferat al nobililor ardeleni Banffy,care formau una dintre familiile fruntașe ale Transilvaniei.Unul dintre superbele lor palate se află în Piața Unirii.Acolo funcționează acum Muzeul Național de Artă al Transilvaniei,deținător al celor mai mari colecții românești de arte frumoase și decorative din regiune,începând din secolul al XV-lea până în cel de-al XX-lea.Muzeul organizează adesea incitante expoziții temporare.În curtea acestuia există chiar și o cafenea.




Mergi pe Strada Iuliu Maniu,care pornește din partea de est a pieței și vei remarca similitudinea perfectă a caselor de pe ambele trotuare.Iuliu Maniu se termină în Piața Avram Iancu,unde se află o catedrală ortodoxă modernă;la dreapta într-o altă piață, se găsește Teatrul Național Lucian Blaga. 
Cândva ,,Teatrul Maghiar de Stat””(acum ocupând o clădire de lângă parcul central),a fost proiectat de celebra firmă Fellner și Helmer.
Repertoriul internațional al teatrului este excelent.




                                               
                                 Sfârșitul primei părți

Sursă: NG Traveler
            Arhiva TVR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu