duminică, 15 mai 2011

Timișoara

Stema orașului Timișoara din 1937
Unii oameni spun că Timișoara nu este un oraș,ci o stare de spirit,una cu un pronunțat caracter central-european.
 Timișoara  a asimilat de-a lungul secolelor români,germani,unguri,evrei și multe alte naționalități.De asemenea a fost capitală de pașalâc turcesc din 1552 până în 1716.Cu șase universități și o lungă tradiție publicistică,nu este surprinzător că orașul cu 330.000 de locuitori trebuie să se fi simțit mai independent decât restul țării și că Revoluția din 1989 a izbucnit aici.

Biserica Catolică din Piața Unirii
Printre numeroasele obiective turistice din acest oraș enumerăm:

  • Cartierul Cetate
Cartierul Cetate



Cartierul Cetate se află în centrul orașului și deși au rămas puține urme ale fortărețelor din secolele XIII-XVII ele dau și astăzi numele acestui perimetru.

   





    Piața Victoriei
  • Piața Victoriei

Dacă îți vei începe vizita din colțul de sud-vest al cartierului,vei putea admira petele gingașe de culoare pe care rondurile de flori le impun în aspectul pieței din secolul al XIX-lea.
Partea de vest a pieței este mărginită de câteva clădiri magnifice din secolul al XX-lea, construite în stil secesionist, stil foarte apreciat în Europa Centrală a acelor vremuri.Palatele au fost înălțate într-o perioadă de înflorire în care orașul s-a modernizat rapid.De departe, cel mai interesant este Palatul Dauerbach proiectat de Laszlo Szekely în 1913.
Palatul Dauerbach




  • În sud, Catedrala Ortodoxă domină Piața Victoriei.În  1989,studenții au cântat colinde în fața turlelor ei ascuțite în stil moldovenesc și a fațadei bizantine sperând ca îmbunându-l pe Dumnezeu ,acesta să vestească prăbușirea regimului comunist.



  • În capătul nordic al pieței se înalță Teatrul Național și Opera Română.Arhitectul român Duiliu Marcu a conceput sediul în anii 1920.În timpul comunismului , timișorenii se adunau în fața acestui edificiu pentru a-l asculta pe Ceaușescu,aflat în vizite periodice.Zona a fost martora unor lupte aprige în timpul revoluției.Astăzi,în fața teatrului se organizează discoteci sau spectacole.



  • Castelul Huniade,o construcție solidă din cărămidă , este înconjurat de o piață proprie la est de cea a Victoriei.A fost construit de principele Iancu de Hunedoara între 1443 și 1447 și este cea mai veche clădire din Timișoara.Din clădirea originală,puternic deteriorată ,au rămas numai arcadele de piatră.Castelul găzduiește acum secțiile de arheologie și istorie ale Muzeului Banatului. 

Castelul Huniade

  • Primăria Veche este o clădire plăcută la vedere cu două etaje datând din anul 1730.Aceasta se înalță acolo unde fuseseră construite băile turcești din secolul XVII,demonstrând înverșunarea cu care austriecii au înlăturat din oraș urmele turcilor.

  • Palatul Baroc ,care găzduiește din 2006 Muzeul de Artă, este cea mai măreață clădire.Printre atracțiile bogatelor colecții ale acestui muzeu de artă se numără sute de icoane din secolele XVIII-XIX 



  • Cartierul Fabric 
Industrializarea Timișoarei a început în 1720 atunci când Cartierul Fabric a fost întemeiat de generalul Mercy,guvernatorul habsburg al Transilvaniei.Aici poți găsi unele dintre cele mai vechi fabrici din Europa.Mergând pe bulevardul Revoluției 1989 vei putea observa prezența pe clădiri a suporturilor decorative ale vechilor lămpi stradale.Această prezență se datorează faptului că Timișoara,în 1884,a fost primul oraș iluminat electric.



 Surse: NG Traveler România

                                                            http://originals.ro/93640bani  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu