duminică, 30 septembrie 2012

Ținuturi și peisaje

Cetatea Râșnov
Ne putem mândri cu unele dintre cele mai frumoase peisaje din Europa. Avem zone alpine,formațiuni carstice , platouri izolate, stepe unduitoare , câmpii mănoase și întinse ,un litoral cu un potențial extraordinar și multe (multe!) altele.

Munții Carpați ,Delta Dunării (cea mai mare regiune saturată de apă din Europa) și Marea Neagră sunt cu siguranță vârful de lance al turismului românesc.



Munții Carpați

Munții Carpați au luat naștere acum milioane de ani , fiind rezultatul unei ciocniri tectonice puternice ce a avut ca rezultat înălțarea scoarței terestre din Alpi până în Himalaya ocupând o treime din suprafața țării. Odinioară acest lanț muntos de întindere colosală (Europa-Asia) format din munții menționați mai sus (printre care și Carpații) avea specific vulcanic , fiind cel mai lung de acest fel. Din acest lanț muntos vulcanic, singura mărturie rămasă este un crater stins ,din nordul Brașovului , în care s-a format lacul vulcanic Sf.Ana.
Peisaj carstic

Carpații pornesc din Republica Cehă,traversând România și „terminându-se” în nordul Serbiei.Cele mai înalte piscuri se află în centrul curbei care s-a format în sud-estul Transilvaniei și nordul Munteniei. Procesul de eroziune a dus la formarea unor creste impresionante ce se ridică deasupra pantelor bogat împădurite.Ca dovadă a schimbării pe care au suferit-o acești munți în era glaciară stau grupele muntoase Retezat și Făgăraș  ce sunt presărate cu masive și lacuri stâncoase apărute în urma topirii gheții.

Cei mai bătrâni munți din țară sunt,însă, Munții Măcinului ,datând din perioada cuprinsă între paleozoic și mezozoic( între 543 și 65 de milioane de ani vechime),fiind cunoscuți și sub numele de Lanțul Hercinic.Ei au devenit rezervație naturală națională.

Peisajul Agricol

În ciuda punerii în practică a unui program de industrializare agresivă în perioada comunistă România este foarte înverzită (în ciuda unei accelerări a ratei despăduririlor).
Peisaj agricol de țară

41% din suprafața de uscat este destinată agriculturii. Odată cu desființarea instituțiilor de stat din domeniu sistemul micilor ferme ar fi trebuit să revină în forță însă datorită condițiilor economice vitrege și a împărțirii terenului în parcele mici visul deținătorilor de micro-ferme întârzie să apară.Acest fenomen este ,după câte se pare, întâlnit doar la noi deoarece vecinii noștrii nu par a avea aceleași probleme.

Astfel ,cu un mediu rural ce a regresat, potențialul agro-alimentar al României rămâne deocamdată neexploatat cum se cuvine.


Fauna

România este faimoasă la acest capitol al biodiversității și al eco-sistemelor.Pădurile montane și Delta Dunării reprezentând habitate unice în Europa.Aici întâlnim 60% din populația europeană de urși bruni, 40% din cea de lupi ,precum și un număr deloc neglijabil de râși (specie aflată în pericol ,la ora actuală, în Europa).

Râs
Printre celelalte specii montane ale cărui habitat s-a păstrat pe teritoriu țării noastre se numără: cerbul, mistrețul ,capra neagră,rarii pelicani albi și roz(care se găsesc în Deltă).
Sursa : NG Traveler România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu